Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Studentské brigády a daně

18.08.2021

Studenti nejčastěji za účelem letního přivýdělku uzavírají se zaměstnavatelem dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. V souvislosti s letními brigádami se opakují dotazy, jak správně zdanit příjem studentů z výdělků, jaké slevy na dani a za jakých podmínek si je mohou zaměstnaní studenti uplatnit. Finanční správa proto přináší nejenom studentům souhrn praktických informací.

Slevy na dani

Každý poplatník (zaměstnanec) tedy i zaměstnaný student si může uplatnit u zaměstnavatele základní slevu na poplatníka ve výši 27 840 Kč (měsíčně 2 320 Kč) a zároveň i slevu na studenta ve výši 4 020 Kč (měsíčně 335 Kč). Slevu na studenta lze uplatnit až do dovršení 26 let věku v případě, že se student soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem. V případě prezenční formy studia v doktorském studijním programu lze slevu uplatnit až do 28 let věku. Podmínkou je učiněné prohlášení a předložené potvrzení o studiu.

„Růžové“ Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (dále prohlášení)

Jeho prostřednictvím si může student u svého zaměstnavatele uplatnit měsíční slevy na dani a daňové zvýhodnění. Při nástupu do zaměstnání se prohlášení činí do 30 dnů a každoročně nejpozději do 15. února na kalendářní rok. Prohlášení nelze učinit současně (na stejné období) u více zaměstnavatelů, s výjimkou změny zaměstnání v průběhu jednoho kalendářního měsíce (slevu na poplatníka nebo na studenta v tomto případě může poskytnout pouze jeden zaměstnavatel).

Podávání daňového přiznání


Pro povinnost podání daňového přiznání neexistují pro studenty žádná speciální pravidla a vždy záleží na konkrétních situacích:

  • Pokud bude student pracovat jako zaměstnanec pouze pro jednoho zaměstnavatele nebo pro více zaměstnavatelů postupně a u všech bude mít na příslušné zdaňovací období (kalendářní rok) učiněné prohlášení a nebude mít jiné příjmy zakládající povinnost podat daňové přiznání, povinnost podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob mít nebude.

  • Povinnost podat daňové přiznání nebude mít student ani v případě, že bude mít zdanitelné příjmy pouze na základě dohody o provedení práce, a to do 10 000 Kč měsíčně nebo na základě dohody o pracovní činnosti do 3 500 Kč měsíčně od jednoho plátce a nebude mít u plátce daně učiněné prohlášení. Příjmy plynoucí z těchto dohod jsou zdaněny daní vybíranou srážkou podle zvláštní sazby daně a tímto jsou daně vyrovnány. Nevýhodou tohoto zdanění je, že nelze uplatnit slevy na dani.

  • I v případě těchto příjmů však může poplatník dodatečně učinit u zaměstnavatele prohlášení, popř. zahrnout příjmy zdaněné srážkovou daní do celoročního základu daně v rámci daňového přiznání a zde uplatnit nezdanitelné části základu daně a slevy na dani, na které má nárok.

    Formuláře a daňová přiznání

    Formulář daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob je dostupný na internetových stránkách Finanční správy a na modernizovaném Daňovém portále MOJE daně, prostřednictvím kterého můžete s využitím např. přístupů do elektronického bankovnictví daňové přiznání podat. Na začátku každého roku jsou pak tiskopisy daňových přiznání za uplynulé zdaňovací období k dispozici na jednotlivých územních pracovištích finančních úřadů.

    Zdroj: www.financnisprava.cz




    další novinky v kategorii: Personalistika a mzdy

    Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
    30.10.2023
    Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.


    Transpoziční novela zákoníku práce
    25.10.2023
    Novelou zákoníku práce, která vstoupila v platnost 19. září 2023, se provádí transpozice několika evropských směrnic a přináší řadu novinek a pozitivních změn pro zaměstnavatele i zaměstnance a výhody pro pracující rodiče, pečující osoby a dohodáře.


    Zvýší se rodičovský příspěvek pro nově narozené děti, prodlouží se náhradní výživné.
    07.07.2023
    Vláda dnes schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun a zkrácení jeho čerpání na tři roky. Dobrou zprávou zejména pro samoživitelky v situacích, kdy se dlouhodobě nedaří vymáhat soudem stanovené výživné, je pak prodloužení náhradního výživného o dva roky. Vláda dnes schválila také úpravu, která umožní další digitalizaci a zjednodušování administrativy v rámci agendy státní sociální podpory. Cílem je kromě efektivnějšího vyřizování i lepší spolupráce mezi úřady.


    Drobné změny v Zákoníku práce
    25.11.2022
    V listopadu 2022 byla přijata „malá novela“ zákoníku práce, která nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Text novely byl do Sbírky zákonů k publikaci odeslán 23. 11. 2022 a účinnost novely tak lze očekávat od 1. 12. 2022, nejpozději od 1. 1. 2023. Více informací v přiloženém souboru.


    Změny cestovních náhrad od 20.8.2022
    05.10.2022
    Od 20. 08. 2022 došlo ke zvýšení sazeb tuzemského stravného při pracovních cestách. Více informací v přiloženém souboru.


  • Kde nás najdete

    UDS, s.r.o.
    Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

    Telefon: +420 222 981 423
    Mobil:+420 777 724 737
    E-mail: info@uds.cz

    Mapa

    Novinky

    Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
    Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

    Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
    Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

    další novinky

    Kalkulace ceny