Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Vrácení daně z přidané hodnoty zahraniční fyzické osobě zaplacené v ceně zboží nakoupeného v ČR

19.04.2013
Vracení daně z přidané hodnoty fyzickým osobám ze třetích zemí při vývozu zboží po 1. 4. 2013
S účinností od 1. 4. 2013 dochází na základě části páté zákona č. 502/2012 Sb. ke změně v uplatňování nároku na vrácení daně fyzickým osobám ze třetích zemí dle § 84 zákona č.235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „zákon o DPH“). Jelikož vývoz zboží s uvedením data vývozu a splnění předepsaných podmínek, včetně ověření vyváženého zboží potvrzuje celní úřad, sdělujeme k předmětným změnám následující:

Novelou je rušena povinnost vyplňování, předkládání a potvrzování tiskopisu č. 25 5235 MFin 5235. Nově bude mít prodávající povinnost vystavit na vyžádání zahraniční fyzické osoby doklad o prodeji zboží ve dvou shodných vyhotoveních s tím, že na prvním bude uveden údaj „VAT REFUND“ (dále také „první vyhotovení dokladu o prodeji zboží“) a na druhém dokladu údaj „COPY“ (§ 84 odst. 3 novely zákona o DPH). Kromě popisku „VAT REFUND“ a „COPY“ se bude jednat o obsahově i vizuálně totožná vyhotovení dokladu o prodeji zboží.

Zákonem o DPH nejsou upraveny forma či vzhled tohoto dokladu. Dokladem o prodeji zboží pro účely vracení daně proto může být jakákoli listina deklarující prodej zboží, vystavená prodávajícím a obsahující všechny zákonem předepsané náležitosti dle uvedeného ustanovení.

Doklad o prodeji zboží může splňovat tyto požadavky a přitom nemusí být nutně totožný s účtenkou, pokladním dokladem, zjednodušeným daňovým dokladem či jiným typem daňového dokladu dle ustanovení dílu 5 (§ 26 až 35a) zákona o DPH.

Povinnou náležitostí dokladu o prodeji zboží zůstává i po novele rozsah a předmět zdanitelného plnění (§ 84 odst. 3 písm. c) zákona o DPH). Rozsah a předmět zdanitelného plnění musí být na dokladu o prodeji uveden natolik konkrétně, aby celnímu úřadu umožnil potvrdit výstup zboží z území Evropského společenství (na prvním vyhotovení dokladu o prodeji zboží) ve smyslu § 84 odst. 6 zákona o DPH.

Lze připustit, že na dokladu o prodeji zboží bude uvedeno pouze druhové vymezení plnění (například oblečení) s tím, že pro případné vyloučení pochybností bude přílohou tohoto dokladu i účtenka či jiný dokument specifikující detaily příslušného plnění. V takovém případě bude dostačující, pokud takový dokument bude jasně konkretizovanou přílohou prvního vyhotovení dokladu o prodeji zboží (s označením „VAT REFUND“) a na vyhotovení s označením „COPY“ bude rozsah plnění uveden pouze druhovým určením. Novou náležitostí dokladu o prodeji zboží, upravenou v § 84 odst. 3 písm. i) novely zákona o DPH je jméno a příjmení a místo pobytu zahraniční fyzické osoby, která zboží vyveze.

Identifikaci kupujícího v rozsahu jméno, trvalý pobyt, země a číslo cestovního dokladu obsahoval dle původní úpravy tiskopis č. 25 5235, který předkládala celnímu úřadu zahraniční fyzická osoba. Vypisování osobních údajů a místa pobytu kupujícího na doklad o prodeji bude nově povinností prodávajícího. Vzhledem k možným objektivně existujícím překážkám na straně prodávajícího zjišťovat k vystavení dokladu o prodeji zboží u zahraniční fyzické osoby místo pobytu ve smyslu definice dle § 4 odst. 1 písm. i) zákona o DPH postupným způsobem dle jednotlivých bodů tohoto ustanovení, lze považovat, zejména nejsou-li k dispozici údaje o kupujícím v latince, za postačující uvedení státu místa pobytu vyvážející zahraniční fyzické osoby. Podstatné je naplnění účelu zákonného ustanovení, který spočívá v tom, že nárok na vrácení daně zaplacené v ceně zboží nakoupeného v tuzemsku nemůže uplatnit jiná osoba než taková, která nemá místo pobytu za území Evropského společenství a místo jejího pobytu ve třetí zemi je zapsáno v cestovním pasu nebo jiném dokladu totožnosti, který uznává Česká republika za platný. Dle ustanovení § 84 odst. 6 novely zákona o DPH potvrzuje celní úřad výstup zboží z území.

Evropského společenství uvedením dne tohoto výstupu a splnění podmínek, že vyvážené zboží nemá obchodní charakter, že je splněn stanovený minimální limit nákupu zboží od jednoho prodávajícího v jeden den a že je zboží vyvezeno v cestovním styku. Vzhledem k oprávnění příslušníků Celní správy ČR požadovat doklady osvědčující totožnost kontrolovaných osob – např. pas, jiné cestovní doklady, apod. znamená potvrzení prvního vyhotovení dokladu o prodeji zboží, obsahujícího též údaje o zahraniční fyzické osobě a rozsahu a předmětu plnění, celním úřadem ověření souladu vyvážející osoby s osobou uvedenou na dokladu o prodeji zboží a ověření souladu vyváženého zboží se zbožím deklarovaným dokladem o prodeji s případnou přílohou co do jeho druhu, příp. další specifikace a množství. Pro úplnost připomínáme, že změna pravidel pro vracení daně fyzickým osobám ze třetích zemí při vývozu zboží není přímo samostatně dotčena přechodnými ustanoveními v čl. II zákona č.502/2012 Sb. Uplatní se proto postup dle bodu 1. uvedených přechodných ustanovení, podle něhož se pro uplatnění práv a povinností souvisejících s uplatněním daně z přidané hodnoty za zdaňovací období před 31. 3. 2013 použije zákon o DPH ve znění platném do tohoto dne.

Prakticky to znamená, že pro vrácení daně zahraniční fyzické osobě ze zboží nakoupeného před 31. 3. 2013 a vyvezeného po 1. 4. 2013 se použije postup dle 84 zákona o DPH platného do 31. 3. 2013.

Při prodeji zboží do tohoto data vystaví prodávající doklad o prodeji zboží ve smyslu § 84 odst. 3 stávajícího znění zákona, tj. jeden doklad bez popisek „VAT REFUND“ a „COPY“, neuvede na něm ani jméno a příjmení a místo pobytu zahraniční fyzické osoby, která zboží vyveze, a k nároku na vrácení daně předloží zahraniční fyzická osoba celnímu úřadu k potvrzení tiskopis MF č. 25 5235, a to při vývozu zboží nejpozději ve lhůtě do 3 kalendářních měsíců od konce měsíce, ve kterém se uskutečnilo zdanitelné plnění uvedení na dokladu o prodeji zboží. S ohledem na to, že nárok na vrácení daně vzniká zahraniční fyzické osobě, pokud nakoupené zboží vyveze nejpozději do 3 kalendářních měsíců od konce měsíce, ve kterém se uskutečnilo zdanitelné plnění uvedené na dokladu o prodeji zboží, mohou být celním úřadům předkládány k potvrzení dle výše uvedeného § 84 odst. 6 novely zákona o DPH po dobu nejpozději do 30. 6. 2013 jak tiskopis č. 25 5235 tak i první vyhotovení dokladu o prodeji (s označením „VAT REFUND“) podle toho, zda došlo k prodeji zboží před nebo po datu 1. 4. 2013.




další novinky v kategorii: Daň z přidané hodnoty

Limit pro registraci k DPH a využívání paušální daně vzroste na dva miliony
29.11.2022


Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu
12.04.2022
V souvislosti s mimořádnou událostí na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události", zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (dále jen „Rozhodnutí“).


Formulář zjednodušující oznamovací povinnost pro prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele
12.04.2022
V souvislosti se sekundárními dopady mimořádné události na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události" (dále jen „Rozhodnutí“), zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (viz informace Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu).


Prodloužení prominutí DPH při dodání respirátorů
30.09.2021
Ministryně financí prodlužuje promíjení DPH při dodání respirátorů včetně pořízení z JČS a dovozu. Příslušné Rozhodnutí je zveřejněno ve Finančním zpravodaji č. 31/2021 ze dne 24. srpna 2021.


DPH u dovozu zboží do 22 EUR ze třetích zemí od července 2021
12.08.2021
Od 1. 7. 2021 až do nabytí účinnosti novely zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) platí stále podle zákona o DPH - osvobození od daně u dovozu zboží, kdy úhrnná hodnota nepřesahuje 22 EUR. To platí pro všechny dovozy zboží do 22 EUR, které jsou propuštěny do volného oběhu v České republice, bez ohledu na druh přepravce – např. Česká pošta či expresní přepravce.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny