Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Komentář k paušální dani: hrubé příjmy nejsou zisk

14.07.2020

Komentář Aleny Schillerové, ministryně financí

Datum: 2.7.2020 Autor: ALENA SCHILLEROVÁ Zdroj: Lidové noviny Rubrika: Názory Strana: 09

DISKUSE



Paušální daň pro malé podnikatele, díky které získají od příštího roku možnost zaplatit všechny své odvody jednou jedinou předem stanovenou částkou, znovu rozvířila diskusi o zdanění práce v České republice. Výše paušálního měsíčního odvodu 5740 Kč skutečně není sumou, ze které by živnostníkům vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Je to nicméně částka, která v podstatě odpovídá současnému průměrnému zdanění živnostníků. Primárním cílem paušální daně totiž není daně snižovat (a určitě ne zvyšovat), ale především umožnit jejich velmi jednoduché zaplacení při úplném odbourání byrokracie a daňových kontrol.

Ministerstvo financí počítá s tím, že tohoto nového institutu využije asi 127 tisíc OSVČ. Stát by tak od nich vybral oproti současnému stavu jen o 196 milionů méně na dani z příjmu a o dva miliony méně na zdravotním pojištění, ale naopak o 530 milionů více na pojištění sociálním. Celková bilance podnikatelé versus stát tedy vyznívá pozitivně pro stát a kvůli paušální dani tak nikdo na nízké zdanění živnostníků naříkat nemusí. Paušální daň je z tohoto pohledu naprosto neutrální opatření, jehož skutečná výhoda spočívá v odstranění nákladů na účetní či daňové poradce, úbytku papírování a úřední byrokracie. A ano, byť se na to zapomíná, také ve vyšším odvodu na důchod, na čemž budou v budoucnu profitovat obě strany. Není totiž žádným tajemstvím, že v současnosti většina OSVČ odvádí pouze minimální sociální pojistné. Díky konstrukci paušální daně nově odvedou do důchodového systému o 15 procent víc, o to méně ale na dani z příjmu. I v tomto ohledu naprosto neutrální opatření.

Boj mezi OSVČ a zaměstnanci



Výpočet, že živnostníkovi s ročním výdělkem 800 tisíc korun zůstane po zaplacení paušální daně „v kapse“ 730 tisíc korun, je pak zcela mylný. Každý živnostník má přece vedle příjmů také náklady, takže k vydělání 800 tisíc korun na tržbách vynaloží nezanedbatelné prostředky tu na materiál, tu na nájem kanceláře, tu na splátky za stroj, nebo také na benzin, marketing či přístup do potřebných databází. V případě poplatníka s 60procentními paušálními výdaji tak můžeme u příjmu 800 tisíc hovořit o zisku před zdaněním 320 tisíc, tedy asi 27 tisíc měsíčně. V případě 80procentního paušálu dokonce ještě méně.

Je mi líto, že paušální daň znovu oživila stíny boje za rádoby spravedlivé daňové břímě mezi OSVČ a zaměstnanci. Ti jsou situováni pomalu do pozice pařezu, na kterém se stát a podnikatelé chystají dříví štípat. Bylo by fér, kdyby se při této polemice alespoň používaly férové argumenty. Jedním z nich je, že příjem a zisk opravdu nejsou totéž. Jednoduše se pak ukáže, že to s těmi pařezy rozhodně není až tak horké.

Zdroj: www.mfcr.cz




další novinky v kategorii: Obecné a ostatní

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
25.10.2023
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.


Daňové milostivé léto se blíží. Webové aplikace a portál MOJE daně vám pomohou zbavit se daňových dluhů
07.07.2023
Daňové milostivé léto proběhne letos od 1. července do 30. listopadu 2023. Splacení jistiny dluhu, tedy nedoplatku na dani, vzniklého do 30. září 2022 umožní fyzickým osobám zbavit se souvisejících nedoplatků na úrocích, penále či pokutách. Vedle toho dlužníkům fyzickým i právnickým osobám ze zákona zaniknou drobné nedoplatky na dani a příslušenství, pokud v součtu u jednoho finančního úřadu nepřevyšují 1 000 korun.


Přehled změn a novinek na rok 2023
24.01.2023
Finanční správa připravila souhrn novinek a legislativních změn, které mají vliv na daňové poplatníky. Finanční správa proto přináší jejich souhrnný přehled a představuje i připravované funkcionality portálu MOJE daně.


INFORMAČNÍ LETÁK K DAŇOVÝM NOVINKÁM PRO ROKY 2022 A 2023
03.01.2023
Vážení obchodní partneři, rádi bychom vás touto cestou informovali o novinkách v daňové oblasti pro roky 2022 a 2023. Informace poskytuje: UDS, s.r.o., PO oprávněná poskytovat daňové poradenství


Milostivé léto pokračuje. Na závazky u Finanční správy nicméně nelze využít
16.09.2022
Finanční správa reaguje na pokračování tzv. Milostivého léta, které probíhá od 1. 9. do 30. 11. 2022 a veřejnosti umožnuje zbavit se některých exekucí u veřejnoprávních institucí. Milostivé léto se vztahuje pouze na veřejnoprávní dluhy vymáhané v soudní exekuci a netýká se daňových a správních exekucí, kterými finanční úřady vymáhají daňové pohledávky.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny