Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Podpora pro s.r.o. – nejčastější otázky a odpovědi

30.06.2020

Následující otázky a odpovědi k plánované podpoře formou kompenzačního bonusu pro společníky malých s.r.o. se vztahují k původnímu návrhu Ministerstva financí schválenému v pondělí 4. května vládou. Senát návrh vrátil zpět do sněmovny, kde bude znovu projednán. Parametry návrhu před nabytím účinnosti mohou doznat změn.

Jsme rodinné s.r.o. se třemi společníky – já, manželka a její matka. Můžeme žádat o kompenzační bonus?

O kompenzační bonus mohou podle zákona žádat společníci malých s.r.o. s nejvýše dvěma společníky, nebo právě rodinná s.r.o. s více společníky, jsou-li členy jedné rodiny. Důležité je, aby alespoň jeden ze společníků takové firmy mohl říct, že všichni ostatní společníci ve firmě jsou vůči jeho osobě v přímém příbuzenském (prarodiče, rodiče či potomci), sourozeneckém nebo manželském vztahu (včetně registrovaného partnerství). Jako modelový příklad lze uvést rodinné s.r.o. pana Novotného, který je společníkem firmy stejně jako jeho rodiče, manželka, sestra a dospělý syn. V takovém případě může žádat všech šest společníků této rodinné firmy. Ve vašem konkrétním případě tedy můžete při splnění dalších zákonných podmínek žádat o kompenzační bonus všichni tři společníci. Vaše manželka je totiž vůči vám v manželském a vůči své matce v přímém příbuzenském vztahu.

Provozujeme ve dvou společnících malé s.r.o., přičemž jeden jsme příkazní smlouvou zaměstnán jako jednatel a druhý pracovní smlouvou jako účetní. Budeme mít oba nárok na kompenzační bonus?


Provozujeme malé rodinné s.r.o. se 4 rodinnými společníky a 5. společníkem, který je pouze rodinným známým. Bude mít alespoň někdo nárok na kompenzační bonus?

O kompenzační bonus bohužel mohou při splnění dalších zákonných podmínek žádat oba společníci ve dvoučlenné s.r.o., případně všichni společníci ve tří a vícečlenné s.r.o., jsou-li všichni členy jedné rodiny (příbuzenství v řadě přímé, sourozenec, manžel či manželka nebo partner podle zákona o registrovaném partnerství).

Provozuji malé s.r.o, kde jsme 2 společníci. Já jsem zároveň jednatel a druhý společník je můj rodinný příslušník, budeme mít oba nárok na kompenzační bonus?

Nárok na kompenzační bonus pro malá s.r.o. mají při splnění zákonných podmínek v případě dvoučlenných s.r.o. oba společníci, přičemž jeden ze společníků může být současně jednatel. Pokud by jste byl pouze jednatelem a nikoliv společníkem, nárok na kompenzační bonus nemáte. Připomínáme, že jednatel-společník nesmí na sebe coby zaměstnance společnosti ve stejné dny, kdy si nárokuje kompenzační bonus, pobírat příspěvek v rámci programu Antivirus (tzv. kurzarbeit). To znamená, že pokud by žadatel pobíral příspěvek z programu Antivirus pouze za část bonusového období, může si za zbývající dny nárokovat kompenzační bonus.

Provozuji malé s.r.o, jsem jediný zaměstnanec a vykonávám veškeré funkce, budu mít nárok na kompenzační bonus?

Ano, společník v jednočlenné s.r.o. má nárok na kompenzační bonus, pokud byl ekonomicky zasažen současnou situací související s epidemií koronaviru a splnil ostatní zákonné podmínky čerpání bonusu.

Jsem provozovatelem malé s.r.o., kde kromě sebe zaměstnávám ještě jednoho zaměstnance, budu mít nárok na kompenzační bonus?

Ano, pokud jste jediný společník s.r.o., máte při splnění zákonných podmínek nárok na kompenzační bonus. Na vašeho zaměstnance pak můžete čerpat příspěvek v rámci programu Antivirus (tzv. kurzarbeit).

Jsem provozovatelem malé s.r.o., kde jsem zároveň jediný jednatel. Mám jednoho zaměstnance, ale na dlouhodobé nemocenské, vše tedy již delší dobu vykonávám sám. Budu mít nárok na kompenzační bonus?

Ano, pokud jste jediný společník s.r.o. (a současně jednatel), máte při splnění zákonných podmínek nárok na kompenzační bonus.

Bude se i malých s.r.o týkat povinnost platit sociální a zdravotní pojistné a další odvody, když máme zavřeno a nepodnikáme?

Na jednání vlády byl již předložen návrh na odklad odvodů sociálního a zdravotního pojistného pro právnické osoby, a to v období od května do července.

Bude v případě přiznání nároku vyplacena částka také zpětně?

Ano, kompenzační bonus ve výši 500 Kč denně bude možné v případě splnění zákonných podmínek žádat jak za první bonusové období od 12. března do 30. dubna 2020, tak za druhé bonusové období od 1. května do 8. června 2020. V maximální výši tedy bude možné žádat o 44 500 Kč. Žádost o kompenzační bonus je přitom nutné podat za každé bonusové období zvlášť (klidně na stejném papíru), a to nejpozději 60 dnů po skončení příslušného bonusového období.

Jakým způsobem bude kompenzační bonus vyplacen a jak o něj bude nutné požádat?

Administrace žádostí o kompenzační bonus bude probíhat podobně jako v případě OSVČ. Žádat bude možné vyplněním podobně jednoduchého formuláře, podepsáním čestného prohlášení o oprávněnosti nároku a odeslání žádosti na finanční úřad příslušný ke správě daně z příjmů fyzických osob žadatele (nemusí jít tedy nutně o stejný finanční úřad, pod který spadá daná s.r.o.). Finanční správa by měla začít přijímat první žádosti ihned po nabytí účinnosti zákona

Bude potřeba dokládat nějaké dokumenty, že jsme byli jako s.r.o nařízením vlády omezeni podnikat, nebo to bude fungovat jako u Pětadvacítky, kdy stačí čestné prohlášení?

Forma žádosti bude totožná jako u Pětadvacítky pro poškozené OSVČ, tedy postačí podepsání čestného prohlášení, že splňujete zákonné podmínky pro přiznání kompenzačního bonusu. U podpory pro s.r.o. byl přidán tzv. příjmový test, tedy že musíte čestně prohlásit, že splňujete minimální prokazatelný obrat společnosti ve výši 180 000 Kč za rok 2019 (nebo předpoklad dosažení takového obratu v letech 2020 nebo 2021, v případě že vaše s.r.o. vznikla až v průběhu roku 2019, popřípadě začátkem roku 2020).

Kdy bude možné očekávat vyplacení kompenzačního bonusu pro malé s.r.o.?

Vyplacení kompenzačního bonusu bude probíhat neprodleně po přijetí žádosti, podobně jako u Pětadvacítky pro poškozené OSVČ. Díky nezbytnému prověření alespoň části zákonných podmínek, například příjmového testu, který má zajistit základní adresnost podpory, může dojít k drobné prodlevě v řádu několika málo dnů.

Budou muset žadatelé dokládat loňské finanční výsledky své firmy, aby na bonus dosáhli?

Nikoliv. Splnění zákonných podmínek bude nadále prokazováno jednoduchým a osvědčeným procesem využívajícím institutu čestného prohlášení.

Proč jako společník ve tříčlenném s.r.o. nemám nárok na kompenzační bonus? Je to nespravedlivé!

Původní záměr byl rozšířit vyplácení kompenzačního bonusu pouze pro jednočlenná s.r.o. jejichž podnikání se často materiálně příliš neodlišuje od osob samostatně výdělečných činných, kteří již na státní podporu dosáhnou. Později se tento záměr rozšířil na dvoučlenná a tzv. rodinná s.r.o s neomezeným počtem členů, kdy cílem bylo podpořit ohrožené rodinné firmy. Povolit vyšší počet žádajících společníků by nebylo spravedlivé proto, že daná společnost by de facto získala násobnou podporu oproti jednočlenným s.r.o., přestože může dosahovat srovnatelný obrat.

Odchýlili bychom se tím navíc od modelu „převlečeného“ živnostníka v právní formě s.r.o. a přiblížili se k modelu pasivních investorů v kapitálové společnosti, kteří se svou prací na chodu firmy podílí jen minimálně. A vzhledem k tomu, že v tomto plošném a rychlém nástroji podpory nelze realizovat jednoznačné kritérium, které by umožňovalo hlubší posouzení žadatelů, bylo nezbytné stanovit maximální hranici počtu společníků.

Co když jsem sám společník v s.r.o., ale mám několik zaměstnanců, mohu žádat o kompenzační bonus?

Ano, při splnění dalších zákonných podmínek žádat můžete. Zákon pamatuje na maximální počet společníků, zatímco počet řadových zaměstnanců nehraje roli.

Mohu požádat o kompenzační bonus pro společníky malých s.r.o., když současně čerpám ošetřovné z titulu zaměstnance tohoto s.r.o.? Ostatní podmínky nárok plním.

Ano, pokud plníte ostatní zákonné podmínky, můžete o kompenzační bonus požádat. Čerpání ošetřovného zde není překážkou.

Je čerpání kompenzačního bonusu možné i u jednatele s.r.o., pokud je tato osoba zaměstnaná na plný úvazek i v jiné společnosti?

Stejně jako u Pětadvacítky pro OSVČ nesmí být žadatel o kompenzační bonus pro s.r.o. současně zaměstnancem účastným na nemocenském pojištění (s výjimkou zaměstnání v dané společnosti, např. příkazní smlouvou jako jednatel, nebo pracovní smlouvou). Zaměstnání na plný úvazek mimo předmětné s.r.o. je tedy překážkou pro čerpání kompenzačního bonusu.




další novinky v kategorii: Covid-19

Kompenzační bonus končí. Bilance Finanční správy: 2,4 milionu žádostí za téměř 44 miliard korun
12.08.2021
Dnem 2.8.2021 skončil termín pro podávání žádostí o kompenzační bonus. Od jeho spuštění v roce 2020 vyřídila Finanční správa více než jeden milion žádostí za jarní a 834 tisíc žádostí za podzimní bonusové období a v roce 2021 pak téměř 577 tisíc žádostí o nový kompenzační bonus. Program byl určen živnostníkům, společníkům malých s. r. o. a „dohodářům“, kterým Finanční správa vyplatila bonusy ve výši necelých 44 miliard korun. Kompenzační bonus se tak stal jednou z nejefektivnějších státních podpor a pomohl drobným podnikatelům překonat náročné období.


Nová výzva z programu COVID – Kultura podpoří kulturní památky
18.06.2021
Podpora provozovatelů nestátních kulturních památek, v nichž se platí vstupné. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s Ministerstvem kultury (MK) zveřejnilo výzvu 3.4 z programu COVID – Kultura, která se týká hradů, zámků, skanzenů, archeoparků aj. Žádosti bude možné podávat od 17. června do 13. srpna 2021.


MPO zveřejnilo druhou výzvu z programu COVID – Nepokryté náklady
14.06.2021
Od 28. června do 13. září budou moct podnikatelé žádat o podporu z plošného programu COVID – Nepokryté náklady. Žádosti se budou, stejně jako dosud, podávat prostřednictvím informačního systému AIS MPO. V aktuální 1. výzvě ze stejného titulu lze žádosti podávat do 19. července.


OSVČ mohou opět žádat o ošetřovné
07.06.2021
Od 30.5.2021 mohou osoby samostatně výdělečně činné opět žádat o „ošetřovné“ v kontextu s pandemií koronaviru. Aktuální podpora se týká období od 6. dubna do 16. května 2021. Příjem žádostí začal v 9 hodin, podávat je bude možné do konce června.


Vláda prodloužila část Antiviru, bude se týkat jen nařízených karantén a izolací
07.06.2021
Vláda dnes prodloužila až do konce června letošního roku část programu Antivirus. Jde o režim s označením A, který se bude vztahovat na zaměstnavatele, jejichž zaměstnanci mají nařízenou karanténu nebo izolaci. „Program Antivirus pomáhá zmírňovat následky pandemie na zaměstnanost už od loňského dubna a dosud podpořil přes jeden milion zaměstnanců. V těchto týdnech pokračuje rozvolňování vládních opatření, proto prodlužujeme pouze režim, který se týká karantén a izolací nařízených z důvodu onemocnění COVID- 19,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny