Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Jaké změny nastanou ve velké novele zákoníku práce?

18.11.2019

Již delší čas se připravuje novela zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, která měla nabýt účinnost 1. července 2019, respektive v případě některých ustanovení o dovolené k 1. lednu 2020 (Dále jen „Novela“). Některé změny budou upřesňovat dosavadní podmínky, některé budou dost zásadní a nové. Prozatím jsou tyto změny v legislativním procesu. Schvalování Novely se stále odsouvá. Cílem Novely je přizpůsobení Zákoníku práce současným trendům v praxi.

Změny v řádné dovolené

V Novele se promítá zásadní změna v podmínkách vzniku práva na dovolenou i při jejím čerpání. Dílčí změnou pro zaměstnance by měla být možnost převodu části nevyčerpané dovolené do následujícího kalendářního roku. Konkrétně by mělo dojít k opuštění podmínky šedesáti odpracovaných dní u téhož zaměstnavatele pro vznik nároku na částečnou dovolenou Dále je v návrhu úprava pro krácení dovolené pro omluvenou nepřítomnost zaměstnance v práci.

Změny v doručování dokumentů

Nejzásadnější úprava v Novele proběhne ve velmi problematické právní úpravě doručování dokumentů v pracovněprávních vztazích. Tato změna se především týká dokumentů, jejichž doručení je do vlastních rukou zaměstnanci, např. (písemnosti o vzniku, změn nebo skončení pracovního poměru či mzdový a platový výměr apod.) V procesu doručování písemností zaměstnavatelem by mělo dojít k velkému zjednodušení.

S novou novelou bude primárně zavedeno doručování písemností zaměstnanci do vlastních rukou na pracovišti, a až poté, pokud nebude zaměstnanec na pracovišti zastižen, bude písemnost doručena prostřednictvím poštovní služby, sítě nebo pomocí elektronické komunikace či datové schránky. Dle nové novely má zaměstnanec povinnost sdělit zaměstnavateli svou doručovací adresu. Pokud zaměstnanci nebude písemnost doručena a zaměstnanec si písemnost nevyzvedne u poštovní služby nebo u obecního úřadu do 15 dnů , písemnost bude považována za doručenou k poslednímu dni této lhůty.

Zavedení sdíleného pracovního místa

Novela uvádí dle § 317a Zákoníku práce, kterým se řídí zaměstnavatel, který má dva a více zaměstnanců se zkrácenou pracovní dobou, za podmínky stejného druhu práce, že bude umožněno těmto zaměstnancům „střídat“ se na jednom pracovním místě, po dohodě se zaměstnavatelem. Na tomto se lze dohodnout v případě, že jejich souhrn pracovní délky nepřesahuje délku stanovené týdenní pracovní doby. Dohoda musí být uzavřena písemně se stanovenými pravidly pro rozvržení pracovní doby, kdy může být sjednána na dobu určitou i neurčitou. Rozvázání dohody je stejně tak možné pouze písemně dohodou smluvních stran či výpovědí z některé strany. Smlouva může být vypovězena bezdůvodně s patnáctidenní výpovědní lhůtou.

Minimální mzda a její valorizace

Změna nastává i v konceptu minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy, kde by měl být zaveden fixní mechanismus jejich valorizace. Od 1. ledna do 31. prosince kalendářního roku by měla základní sazba měsíční minimální mzdy činit 0,5 násobek průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství za předminulý kalendářní rok. Od této mzdy se odvozuje minimální základní hodinová mzda, to zapříčiňuje pravidelné zvyšování minimální mzdy za současného nastavení transparentních a předem známých podmínek. Dále nově novela chce ochránit zaměstnance před nepřiměřeně nízkou odměnou za jejich pracovní výkon prostřednictvím zaručené mzdy, kdy je návrh na rozšíření i na odměny z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Dále také dojde ke zpřesnění podmínek pro případ převodu činnosti zaměstnavatele nebo jeho části na jiného zaměstnavatele, i pro podání výpovědi zaměstnancem dle zákoníku práce, §51a. Dále se zvažuje návrh zvýšení jednorázového odškodnění pozůstalým o 100 tis. v případě, že při pracovním úrazu zaměstnanec podlehne smrti nebo nemoci z povolání (ze současných 240 0000 Kč na 340 000Kč). Novelou by mohlo také dojít k zavedení i zrušení tzv. další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví, tedy práce přesčas v nepřetržitém provozu spojené s příjmem, léčbou, péčí nebo se zajištěním přednemocniční neodkladné péče v nemocnicích, ostatních lůžkových zdravotnických zařízeních a zdravotních zařízeních zdravotnické záchranné služby, lékaře, zubního lékaře nebo farmaceuta či zdravotnického pracovníka nelékařských zdravotnických povolání pracující v nepřetržitém pracovním režimu.

Další novinkou dle Novely je v oblasti přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů, kdy dojde ke zpřesnění podmínek pro případ převodu činnosti zaměstnavatele nebo jeho části na jiného zaměstnavatele, jakož i pro podání výpovědi zaměstnancem podle ustanovení § 51a Zákoníku práce. Dále se navrhuje zvýšení jednorázového odškodnění pozůstalých v případě smrti zaměstnance následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání (ze současných 240.000,- Kč na 340.000,- Kč).

Dalším cílem novely je zavedení i zrušení tzv. další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví, tedy práce přesčas v nepřetržitém provozu spojené s příjmem, léčbou, péčí nebo se zajištěním přednemocniční neodkladné péče v nemocnicích, ostatních lůžkových zdravotnických zařízení a zařízení záchranné služby, kterou vykonává lékař, zubní lékař či farmaceut či zdravotnický pracovník nelékařských zdravotnických povolání pracující v nepřetržitém pracovním režimu.

Déle důležitou změnou by podle Novely měl povinnost zařadit zaměstnance i po návratu z rodičovské dovolené na jeho původní místo. V současnosti to však platí pouze pro návrat z mateřské dovolené.

Článek v původním znění naleznete na: Co má přinést připravovaná velká novela zákoníku práce?




další novinky v kategorii: Personalistika a mzdy

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
30.10.2023
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.


Transpoziční novela zákoníku práce
25.10.2023
Novelou zákoníku práce, která vstoupila v platnost 19. září 2023, se provádí transpozice několika evropských směrnic a přináší řadu novinek a pozitivních změn pro zaměstnavatele i zaměstnance a výhody pro pracující rodiče, pečující osoby a dohodáře.


Zvýší se rodičovský příspěvek pro nově narozené děti, prodlouží se náhradní výživné.
07.07.2023
Vláda dnes schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun a zkrácení jeho čerpání na tři roky. Dobrou zprávou zejména pro samoživitelky v situacích, kdy se dlouhodobě nedaří vymáhat soudem stanovené výživné, je pak prodloužení náhradního výživného o dva roky. Vláda dnes schválila také úpravu, která umožní další digitalizaci a zjednodušování administrativy v rámci agendy státní sociální podpory. Cílem je kromě efektivnějšího vyřizování i lepší spolupráce mezi úřady.


Drobné změny v Zákoníku práce
25.11.2022
V listopadu 2022 byla přijata „malá novela“ zákoníku práce, která nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Text novely byl do Sbírky zákonů k publikaci odeslán 23. 11. 2022 a účinnost novely tak lze očekávat od 1. 12. 2022, nejpozději od 1. 1. 2023. Více informací v přiloženém souboru.


Změny cestovních náhrad od 20.8.2022
05.10.2022
Od 20. 08. 2022 došlo ke zvýšení sazeb tuzemského stravného při pracovních cestách. Více informací v přiloženém souboru.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny