Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

DPH společníků společnosti fyzických osob se mění

22.09.2017
Společníci společnosti (dříve sdružení) fyzických osob se již automaticky nestávají plátci DPH. Mají ale od poloviny letošního roku nové povinnosti.

Mohou, ale nemusí využít přechodné ustanovení k novele zákona, kdy postupují podle nové, nebo naopak podle staré právní úpravy.

DPH společníků podle nových pravidel

Společnost byla dříve nazývána sdružením fyzických osob. Dnes ji upravuje občanský zákoník v ustanovení § 2716 až 2746. Společnost nemá právní subjektivitu. Práva a povinnosti nevznikají společnosti, ale pouze jejím společníkům. Její podstata spočívá ve smluvním závazku alespoň dvou fyzických osob sdružit se za společným účelem. Právě problematika daně z přidané hodnoty se aktuálně mění. Podle nové právní úpravy (zákon č. 170/2017 Sb.) postupuje při uplatňování DPH každý společník společnosti (dříve člen sdružení) individuálně sám za sebe podle obecných ustanovení zákona o DPH.

Do 30. června však platila zcela jiná pravidla. Platilo, že mezi společníky společnosti v zásadě nedocházelo k uskutečňování zdanitelných plnění dodáním zboží nebo poskytnutím služeb. Své povinnosti na DPH, vzniklé z titulu jejich členství ve společnosti, plnili společníci prostřednictvím určeného společníka. A docházelo k situacím, kdy se plátci DPH stávali i společníci (osoby povinné k dani), přestože sami za sebe nepřesáhli zákonem stanovený obrat, ani nenaplnili jiná kritéria pro povinnou registraci k DPH.

Na základě přechodných ustanovení k novele zákona mohou nyní společníci uplatňovat původní režim, a to až do 31. 12. 2018 Zákonodárce jim nechává dostatečně dlouhou dobu k rozhodnutí, zda činnost na základě společenské smlouvy ukončí, zvolí jinou formu spolupráce nebo začnou postupovat podle nové právní úpravy. Ovšem při přechodu na nový způsob uplatňování DPH musí určený společník vůči správci daně splnit oznamovací povinnost.

Obrat a registrace k DPH

Podle původní právní úpravy se do obratu společníka společnosti započítal obrat dosahovaný tímto společníkem samostatně mimo společnost a obrat dosahovaný celou společností. Nově se v ustanovení § 4a odst. 3 zákona o dani z přidané hodnoty píše, že každý společník postupuje při zjišťování obratu podle § 4a odst. 1 a 2 zákona o DPH. To znamená, že jeho obrat pro účely DPH je součtem obratu dosaženého jím v rámci společnosti a obratu dosaženého jím samostatně mimo společnost.

Ovšem obrat pro povinnou registraci se počítá z 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Za tím účelem je tu další přechodné ustanovení k novele zákona, kde se uvádí, že pokud 12 po sobě jdoucích měsíců, za které je počítán obrat, spadá do období před účinností novely a další část do období po účinnosti novely, musí společník společnosti stanovit výši obratu za kalendářní měsíce do účinnosti novely podle původní právní úpravy a za kalendářní měsíce po účinnosti novely podle úpravy nové.

Registrace společníka

Dříve rovněž platilo, že pokud se některý ze společníků stal plátcem, stali se plátci automaticky i ostatní společníci společnosti (pokud byli osobami povinnými k dani a v rámci společnosti se uskutečňovala plnění s nárokem na odpočet daně) a měli povinnost se k dani z přidané hodnoty registrovat.

Novela zákona tato pravidla mění. V praxi tak může nastat situace, kdy společníky jedné společnosti budou plátci (ze zákona či dobrovolně registrovaní) i osoby, které plátci nejsou. Stále ale bude platit, že i společník, kterému povinnost k registraci nově nevznikne, se může k DPH dobrovolně registrovat.

Generální finanční ředitelství vysvětluje dopad přechodných ustanovení na registraci společníků k DPH:

  • Situace 1:
  • Společnost „tvořená“ ke dni účinnosti novely pouze osobami, které nejsou plátci, popř. společnost vzniklá až za účinnosti nové právní úpravy: Jednotliví společníci musí postupovat při registraci k DPH výhradně podle nové právní úpravy.

  • Situace 2: Společnost „tvořená“ ke dni předcházejícímu účinnosti novely plátci, přičemž společníci postupují při uplatňování DPH v souladu s bodem 2 přechodných ustanovení podle původní právní úpravy: Při vstupu nového společníka – osoby povinné k dani, která není plátcem, se tento společník ode dne vstupu do společnosti stane plátcem podle § 6a písm. b) původní právní úpravy.

  • Situace 3: Společnost „tvořená“ ke dni předcházejícímu účinnosti novely plátci, přičemž společníci postupují při uplatňování DPH podle nové právní úpravy (nevyužili postup dle bodu 2 přechodných ustanovení). Při vstupu nového společníka – osoby, která není plátcem, se tento společník nestává automaticky plátcem (ze zákona), a při registraci postupuje dle obecných ustanovení zákona o DPH (nová právní úprava).


Za splnění zákonem daných podmínek může společník zrušit registraci k DPH. Nyní bude postupovat jako každý jiný plátce. A to podle obecných ustanovení týkajících se zrušení registrace. Například pokud přestane uskutečňovat ekonomické činnosti, ale hlavně také z důvodu poklesu jeho obratu pod zákonem stanovený limit. K tomu může dojít právě změnou zápočtu příjmů do obratu.

Přiznání k DPH každý společník sám za sebe

Nově musí každý společník společnosti vést samostatně evidenci pro účely týkající se jeho činnosti v rámci společnosti mimo ni. Podává také sám za sebe daňová podání. V daňovém přiznání, hlášení a kontrolním hlášení uvádí každý společník společnosti údaje týkající se veškeré jeho ekonomické činnosti, tj. činnosti v rámci společnosti i mimo ni.

Podrobněji k uskutečnění plnění, vystavování daňových dokladů, podmínek pro uplatnění nároku na odpočet daně, nakládání s majetkem získaným společnou činností společníků a majetkem vloženým do společnosti v podrobných Informacích GFŘ.




další novinky v kategorii: Daň z přidané hodnoty

Limit pro registraci k DPH a využívání paušální daně vzroste na dva miliony
29.11.2022


Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu
12.04.2022
V souvislosti s mimořádnou událostí na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události", zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (dále jen „Rozhodnutí“).


Formulář zjednodušující oznamovací povinnost pro prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele
12.04.2022
V souvislosti se sekundárními dopady mimořádné události na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události" (dále jen „Rozhodnutí“), zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (viz informace Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu).


Prodloužení prominutí DPH při dodání respirátorů
30.09.2021
Ministryně financí prodlužuje promíjení DPH při dodání respirátorů včetně pořízení z JČS a dovozu. Příslušné Rozhodnutí je zveřejněno ve Finančním zpravodaji č. 31/2021 ze dne 24. srpna 2021.


DPH u dovozu zboží do 22 EUR ze třetích zemí od července 2021
12.08.2021
Od 1. 7. 2021 až do nabytí účinnosti novely zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) platí stále podle zákona o DPH - osvobození od daně u dovozu zboží, kdy úhrnná hodnota nepřesahuje 22 EUR. To platí pro všechny dovozy zboží do 22 EUR, které jsou propuštěny do volného oběhu v České republice, bez ohledu na druh přepravce – např. Česká pošta či expresní přepravce.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny