Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Přišla doba pokutová? Jaké povinnosti a sankce uvalila tato vláda na podnikatele

01.09.2017
Nová kontrolní opatření a regulace, které schválila tato vláda, jdou samozřejmě ruku v ruce s novými sankcemi. A ty jsou v některých případech hodně tvrdé.

Za drobné přešlapy podnikatelům mnohdy hrozí desetitisícové sankce a jak ukazují data, úřady se neupejpají a vysoké pokuty udělují.

Sankce u zákona o ochraně zdraví

Včera skončila 90denní ochranná lhůta, která podnikatele chránila před pokutami za nedodržování zákazu kouření. Od včerejška tak podnikatelé mohou dostat pokutu až 50 tisíc Kč, pokud nevyzvou kouřící osoby, aby kouřit přestaly či restauraci opustily. Pokud podnikatelé nevyvěsí ceduli „Kouření zakázáno“, mohou dostat sankci až 10 tisíc Kč. Samotný kuřák pak může obdržet pokutu až 5 tisíc korun.

Ve stravovacích zařízeních též musí u vchodu viset cedule „Kouření zakázáno“. Kdo informační ceduli nevyvěsí, může dostat pokutu až 10 tisíc Kč. Kromě cedule zákaz kouření je třeba mít vyvěšenou i ceduli zákazu prodeje alkoholických nápojů, tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret osobám mladším 18 let. Za nevyvěšení této cedule lze dostat rovněž pokutu až 10 tisíc korun.

Nově musí restauratéři též vyzvat k opuštění restaurace osobu mladší 18 let, která je zjevně pod vlivem alkoholu. Tato osoba je povinna výzvy uposlechnout. Pokud podnikatel poruší toto ustanovení, může dostat pokutu až 300 tisíc korun a zároveň mu hrozí zákaz činnosti až na 6 měsíců. I nadále platí, že se nesmí prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let nebo jí prodávat tabákové výrobky. Pokud dojde k porušení zákazu prodeje a podávání alkoholického nápoje nebo prodeje tabákového výrobku osobě mladší 18 let, je možné uložit pokutu až do výše 1 milionu Kč (pokud bude osoba mladší 15 let, až do výše 2 milionu Kč) a zároveň lze uložit zákaz činnosti až do dvou let.

Za nalévání alkoholu osobám zjevně ovlivněným alkoholem hrozí pokuta až 50 tisíc korun a tu samou pokutu mohou podnikatelé dostat, pokud prodají nebo podají alkoholický nápoj osobě, o níž lze důvodně předpokládat, že alkoholický nápoj vzápětí požije a následně bude vykonávat činnost, při níž by vzhledem k předchozímu požití alkoholického nápoje mohla ohrozit zdraví lidí nebo poškodit majetek.

Pokuty u EET

Na restauratéry a obchodníky pak dopadá i elektronická evidence tržeb (EET). Ještě před několika týdny neuzavřely finanční úřady v rámci EET žádnou provozovnu a udělovaly pouze pokuty. Nyní se však úřady již „rozhýbaly“ a začínají využívat i tento postih. Okamžité uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti hrozí v případě zvlášť závažného porušení povinnosti zasílat údaje o evidované tržbě nebo vydávat účtenky. Celkem již bylo uzavřeno 8 provozoven, a to v Praze, dvě v Olomouci, Pardubicích, Zlíně, Českých Budějovicích, Slavkově u Brna a Vyškově.

Za porušení zákona o evidenci tržeb hrozí sankce i fyzickým osobám nepodnikatelům. Pokud závažným způsobem úmyslně ztíží nebo zmaří evidenci tržeb, dopustí se přestupku, za který mohou dostat pokutu až 500 000 korun.

Sankce se ale samozřejmě hlavně týkají podnikatelů. Správního deliktu se dopustí tehdy, pokud závažným způsobem ztíží nebo zmaří evidenci tržeb. Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí správního deliktu tím, že jako osoba, která eviduje tržby, poruší povinnost

  • zaslat datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně (§ 29 odst. 2 písm. a)),

  • vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne (§ 29 odst. 2 písm. b)),

  • umístit informační oznámení (§ 29 odst. 2 písm. c)),

  • zacházet s autentizačními údaji nebo certifikátem pro evidenci tržeb tak, aby nemohlo dojít k jejich zneužití (§ 29 odst. 2 písm. d))


Za správní delikt se uloží pokuta

  • do 500 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 1 nebo 2 písm. a) nebo b),

  • do 50 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 2 písm. c) nebo d).


Nejvyšší pokuta, která byla doposud v rámci EET udělena, činila 150 tisíc korun. Celkový počet udělených pokut se již pohybuje v řádu nižších tisíců.

Sankce za porušení prodejní doby

Obchodníci kromě EET musí zase dodržovat zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který již platí skoro rok. Obchodníci už museli během šesti státních svátků zavřít úplně a jednou, na Štědrý den, pak zavřít nejpozději v poledne. Pravomocných pokut nicméně bylo uděleno pouze 6, nejvyšší z nich činila 20 tisíc korun a vesměs jde o prohřešky z 28. října 2016, kdy se zákaz uplatnil poprvé. Maximální výše pokuty může činit až 1 milion korun a v případě, že by šlo o opakované porušení, dokonce až 5 milionů korun. Nejvyšší udělená sankce ovšem doposud činí 20 000 Kč.

Automatické pokuty u kontrolních hlášení

Tvrdý sankční režim platí u kontrolních hlášení. Pokud plátce nepodá kontrolní hlášení ve stanovené lhůtě, vznikne povinnost uhradit pokutu ve výši

  • 1000 Kč, pokud jej dodatečně podá, aniž by k tomu byl vyzván,

  • 10 000 Kč, pokud jej podá v náhradní lhůtě poté, co k tomu byl správcem daně vyzván,

  • 30 000 Kč, pokud jej nepodá na základě výzvy ke změně, doplnění či potvrzení údajů uvedených v podaném kontrolním hlášení, nebo

  • 50 000 Kč, pokud šlo o řádné hlášení a nepodá jej vůbec nebo ani v náhradní lhůtě.


Finanční správa ale může pokuty v pevné výši 10 000 Kč, 30 000 Kč a 50 000 Kč odpustit. Podnikatel ovšem musí podat žádost a zaplatit poplatek 1000 Kč. Nejnižší pokutu ve výši 1000 Kč sice odpustit nelze, v zákoně však je u této sankce doplněn institut vyloučení vzniku pokuty. V případě pokuty ve výši 1000 Kč je tolerováno jedno pochybení pro daný kalendářní rok. Správce daně toto zohlední automaticky bez nutnosti podávat žádost.

Finanční správa sice v březnu letošního roku vydala metodický pokyn, na základě kterého pokuty hojně odpouští, je však otázkou, jak to bude se sankcemi vypadat příští rok. Část ospravedlnitelných důvodů totiž platí pouze u pochybení, ke kterým došlo (případně dojde) v letech 2016 nebo 2017. Jak uvedl iRozhlas.cz, finanční správa doposud odpustila 3304 pokut v celkové výši 88 milionů.

Automatická pokuta za nedodržení elektronického podání

Už třetím rokem mohou podnikatelé také dostat pokutu, jestliže neučiní vybraná podání v elektronické podobě, ačkoli to měli za povinnost. Výše sankce je 2000 korun. Ještě v roce 2015 dostalo pokutu pouze několik stovek podnikatelů. V loňském roce se jednalo již o tisíce a podobný počet poplatníků obdržel pokutu i v letošním roce. Za nárůstem počtu pokut v loňském roce stálo rozšíření počtu podnikatelů, kteří musí daňové přiznání (a další vybraná podání) podávat elektronicky.

Do 20. července letošního roku udělily úřady celkem 4663 pokut za nedodržení elektronické formy podání. Nejvíce pokut, konkrétně 2437 pokut, bylo uděleno u daně z příjmů fyzických osob. Dalších 739 pokut evidují úřady u daně z příjmů právnických osob a 474 u daně silniční. U DPH dostalo pokutu 242 poplatníků. Celkově na této pokutě museli letos poplatníci zaplatit 9,33 milionu korun.

Co se týče povinného elektronického podání, liší se daň o daně. U DPH musí přiznání a kontrolní hlášení podávat od loňského roku všichni podnikatelé. Od května 2016 navíc platí, že podání, u kterého je povinnost učinit jej elektronicky a které není učiněno datovou zprávou ve formátu nebo struktuře zveřejněné správcem daně, je neúčinné. U daně z příjmů pak musí přiznání (a také další podání) činit elektronicky ti, kdo mají zpřístupněnou datovou schránku nebo mají za povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

Finanční správa nicméně před několika týdny upravila seznam podání, na něž se hledí jako na podání bez vady, jsou-li učiněna jinak než elektronicky, ačkoli měla být podána elektronicky. U těchto podání platí, že pokud je nedodržení elektronické formy jedinou vadou, považují se za bez vady, avšak za nedodržení povinné elektronické formy dostanou poplatníci automatickou pokutu ve výši 2000 Kč.

U podání, která na seznamu nejsou uvedena, obdrží nově poplatník nejprve od správce daně výzvu, aby je podal elektronicky. Teprve v případě, že svou chybu nenapraví, hrozí mu pokuta za nepodání přiznání. Výzvu budou úřady ale rozesílat dotčeným poplatníkům jen u přiznání k dani z příjmů fyzických osob a přiznání k dani z nemovitých věcí. U ostatních podání i nadále platí, že úřady udělí automaticky pokutu 2000 Kč bez výzvy.




další novinky v kategorii: Obecné a ostatní

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
25.10.2023
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.


Daňové milostivé léto se blíží. Webové aplikace a portál MOJE daně vám pomohou zbavit se daňových dluhů
07.07.2023
Daňové milostivé léto proběhne letos od 1. července do 30. listopadu 2023. Splacení jistiny dluhu, tedy nedoplatku na dani, vzniklého do 30. září 2022 umožní fyzickým osobám zbavit se souvisejících nedoplatků na úrocích, penále či pokutách. Vedle toho dlužníkům fyzickým i právnickým osobám ze zákona zaniknou drobné nedoplatky na dani a příslušenství, pokud v součtu u jednoho finančního úřadu nepřevyšují 1 000 korun.


Přehled změn a novinek na rok 2023
24.01.2023
Finanční správa připravila souhrn novinek a legislativních změn, které mají vliv na daňové poplatníky. Finanční správa proto přináší jejich souhrnný přehled a představuje i připravované funkcionality portálu MOJE daně.


INFORMAČNÍ LETÁK K DAŇOVÝM NOVINKÁM PRO ROKY 2022 A 2023
03.01.2023
Vážení obchodní partneři, rádi bychom vás touto cestou informovali o novinkách v daňové oblasti pro roky 2022 a 2023. Informace poskytuje: UDS, s.r.o., PO oprávněná poskytovat daňové poradenství


Milostivé léto pokračuje. Na závazky u Finanční správy nicméně nelze využít
16.09.2022
Finanční správa reaguje na pokračování tzv. Milostivého léta, které probíhá od 1. 9. do 30. 11. 2022 a veřejnosti umožnuje zbavit se některých exekucí u veřejnoprávních institucí. Milostivé léto se vztahuje pouze na veřejnoprávní dluhy vymáhané v soudní exekuci a netýká se daňových a správních exekucí, kterými finanční úřady vymáhají daňové pohledávky.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny