Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Opatření k zajištění výběru daní jsou stále restriktivnější

04.05.2017
V poslední době správce daně přistupuje ke stále přísnějším krokům s cílem vybrat daně v co nejvyšší míře. Jedním z nich je rozšířená aplikace zajišťovacích příkazů a jejich následná exekuce ve velice krátkém čase. Tím to však nekončí.

Zajišťovací příkaz slouží ke shromáždění finančních prostředků na účtu správce daně pro případ, že by v budoucnu měl být ohrožen výběr odhadované daňové povinnosti. Jeho použití tak přichází v úvahu ještě před zjištěním daňové povinnosti nebo ukončením daňové kontroly a stojí z velké části na úvaze správce daně. Lhůta pro složení finančních prostředků nepřekračuje tři pracovní dny. Často však není pro takové dobrovolné poskytnutí jistoty prostor, neboť správce daně, a to především v oblasti DPH, spolu s vydáním zajišťovacích příkazů tzv. obstavuje účty nebo jiný majetek.

Podle zveřejněných statistik daňové správy v posledních letech dramaticky narůstá počet případů, kdy správce daně na základě zajišťovacích příkazů přistupuje k exekuci majetku daňových subjektů. V praxi pozorujeme, že cílí na částky neporovnatelně nižší než v minulosti, stejně jako se do jeho hledáčku dostávají i jiné daně než jen DPH. V důsledku těchto zpravidla velmi rychle provedených kroků může dojít k paralyzování nebo dokonce ukončení činnosti obchodní společnosti. V reakci na tento trend současně zaznamenáváme stále více soudních rozhodnutí konstatujících, že zajišťovací příkazy byly vydány a následná exekuce byla provedena nezákonně. Finanční správa tato rozhodnutí bohužel ne vždy zcela reflektuje, byť aktuálně deklaruje, že se zajišťovacími příkazy nakládá obezřetněji a zřídila nad jejich realizací odborný dohled.

Stále častěji také správci daně vydávají exekuční příkazy na přikázání pohledávky vůči dlužníkům, resp. obchodním partnerům daňových subjektů. Správce daně tak dlužníkům daňového subjektu přikazuje úhradu dluhu, často konkrétní faktury, přímo na svůj účet. Tento trend lze považovat za „produkt“ podávaných kontrolních hlášení, díky nimž má správce daně zcela jasně zvýšené povědomí o obchodních partnerech a vztazích daňových subjektů.

Velmi důsledný přístup finanční správy dokreslují i další praktiky, se kterými se stále častěji setkáváme. V rámci ukončení daňové kontroly, jejímž výsledkem je doměření daně, správce daně dnes zcela běžně prověřuje majetkové poměry daňových subjektů s cílem ověřit (ne)splnění podmínek pro následné vydání zajišťovacích příkazů. Zpravidla tak činí i v situaci, kdy výše doměřené daně je nepatrná. Správci daně rovněž pravidelně prověřují, zda daňový subjekt postupuje v souladu se zákonem o omezení plateb v hotovosti.

Daňovým subjektům doporučujeme, aby věnovaly více pozornosti svým daňovým záležitostem a v případě, že jsou kontaktovány správcem daně, aby byly aktivní jak v komunikaci, tak v podnikání kroků k odvrácení nastalé situace či zmírnění jejích dopadů. Vyšší opatrnost při výběru obchodních partnerů je určitě na místě. A je-li to nutné, tak i obrana práv u správních soudů.




další novinky v kategorii: Obecné a ostatní

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
25.10.2023
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.


Daňové milostivé léto se blíží. Webové aplikace a portál MOJE daně vám pomohou zbavit se daňových dluhů
07.07.2023
Daňové milostivé léto proběhne letos od 1. července do 30. listopadu 2023. Splacení jistiny dluhu, tedy nedoplatku na dani, vzniklého do 30. září 2022 umožní fyzickým osobám zbavit se souvisejících nedoplatků na úrocích, penále či pokutách. Vedle toho dlužníkům fyzickým i právnickým osobám ze zákona zaniknou drobné nedoplatky na dani a příslušenství, pokud v součtu u jednoho finančního úřadu nepřevyšují 1 000 korun.


Přehled změn a novinek na rok 2023
24.01.2023
Finanční správa připravila souhrn novinek a legislativních změn, které mají vliv na daňové poplatníky. Finanční správa proto přináší jejich souhrnný přehled a představuje i připravované funkcionality portálu MOJE daně.


INFORMAČNÍ LETÁK K DAŇOVÝM NOVINKÁM PRO ROKY 2022 A 2023
03.01.2023
Vážení obchodní partneři, rádi bychom vás touto cestou informovali o novinkách v daňové oblasti pro roky 2022 a 2023. Informace poskytuje: UDS, s.r.o., PO oprávněná poskytovat daňové poradenství


Milostivé léto pokračuje. Na závazky u Finanční správy nicméně nelze využít
16.09.2022
Finanční správa reaguje na pokračování tzv. Milostivého léta, které probíhá od 1. 9. do 30. 11. 2022 a veřejnosti umožnuje zbavit se některých exekucí u veřejnoprávních institucí. Milostivé léto se vztahuje pouze na veřejnoprávní dluhy vymáhané v soudní exekuci a netýká se daňových a správních exekucí, kterými finanční úřady vymáhají daňové pohledávky.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny